Dodatki za kamine

Med osnovne dodatke, ki so potrebni pri vsakem kaminu spada set za čiščenje kurišča. Običajni set vsebuje trdo metlico, lopatko za čiščenje kamina in pripomoček za premikanje gorečih polen ali žerjavice. Materiali iz katerih so izdelani posamezni elementi so iz kovanih železnih palic z dodanimi elementi (lopatka, ščetka), ali pa iz kvalitetnejših jekel kos je inoks.

Ob pogosti uporabi kamina zaščitno ali dekorativno steklo na kaminu zasaji ali počrni. Za čiščenje vašega kamina se uprabljajo različne tehnike in čistilna sredstva katera so navedana v navodilih za uporabo kamina.

V našem podjetju se najbolj pogosto uporablja čiščenje s pepelom, vendar je nepriljubljeno zaradi daljšega postopka kot s pršilom. Uporabljamo lahko tudi pršila za čiščenje kaminskega stekla. Pri uporabi pršila je potrebno paziti, da pršilo ne pride v stik z tesnilom na kaminskih vratcih, saj se lahko poškoduje.

Prostor pred kaminom mora biti izdelan iz negorljivih materialov kot so ploščice, marmor ali zaščitno steklo.

Za dodatno zaščito vročih delov kurišča (stekla) se uporabljajo mobilne zaščite v različnih velikostih in izvedbah. Največkrat so narejene kot zaščitne mreže. Najbolj pogosta uporaba zaščite mreže je pri odprtih kaminih, saj tako preprečimo, da gorljivi elementi padajo iz kurišča.